Ökoskautide kodulehekülje banner Eesti keeles In English
Müüdid ja tegelikkus

Müüt #1 – „Skautlus on kiriklik-religiooni liikumine“ – Paljud inimesed seostavad skautlikku liikumist religiooniga või mingi konkreetse kirikuga. Skautlust, kui nähtust ei saa seostada ühegi konkreetse religiooniga, kuna skautlus on avatud kõikidele inimestele olenemata nende religioossest taustast. Küllaga ei puudu skautlusest hingeline-spirituaalne mõõde. Skautluses austatakse usuvabaduse põhimõtet. Kuna skautlus on ülemaailmne liikumine, siis ei saaks see olla seotud ühegi konkreetse religiooniga.

Müüt #2 – „Skautlus on kinnine ja salajane sekt“ – Paljud inimesed võrdlevad skaudiks olemist just nagu mõnda kinnisesse ja salajasse sekti kuulumist. Tegelikult on skautlus väga avatud liikumine. Skaudid üle maalima näitavad igal aastal teistele oma tegevust avalikel üritustel ja laagrites. 28 miljoni liikmeline organisatsioon ei saaks olla kinnine ja salajane sekt.

Müüt #3 – „Skautlus on totalitaarne“ - Paljud inimesed arvavad, et skautlus on totalitaarne liikumine. Tegelikult mitte. Skautlusel on ÜRO juures nõuandev staatus juba aastast 1947. Kas te arvaksite, et ÜRO aktsepteeriks sellist staatust totalitaarse liikumise puhul. Skautlus on formaalhariduslik liikumine, mis aitab liikmetel mõelda endist. Selle pärast on skautlus keelustatud mitmes totalitaarses riigis.

Müüt #4 – „Skautlus = militaarsus“ – Paljud inimesed seostavad skautlust militaarsusega. Need inimesed arvavad, et skaute juhivad mingid sõjaväelased või militaarsed jõud. Tegelikult pole skautlusel vähematki pistmist militaarsusega või sõjaväega. Vastupidi tänapäeva demokraatlikus ning arenenud kodanikuühiskonnas on igasugune militaarsusele kalduv noorsootegevus taunitav ning võib tekitada paljudes noortes vastakaid tundeid. Skautlus on liikumine rahu nimel.

Müüt #5 – „Skaudid on ainult poisid“ – Paljud inimesed arvavad, et skaudid on ainult poisid. Kuna skautlus sai alguse 100 aastat tagasi Inglismaal, mis sajandi alguses oli väga konservatiivne riik, siis alguses tõesti oli skautlus mõeldud ainult poistele ning gaidlus ainult tüdrukutele. Tänapäeval on tüdrukute osakaal skautluses umbes 40%. Skautlus on avatud kõigile olenemata soost.

Müüt #6 – „Skautlus on liikumine eliidile“ – Paljud inimesed arvavad, et skautlusega saab tegeleda ainult eliit. Tegelikult on skautlus avatud kõigile olenemata sotsiaalsest või kuuluvusllikust tasustast. Juba esimeses skaudilaagris 100 aastat tagasi võtsid osa noored erinevatest ühiskonnakihtidest - see oli taotluslik.

Müüt #7 – „Skautlus on naiivne“ – Paljud inimesed arvavad, et skautlus on naiivne kuna näiteks skaudid usuvad, et maailma saab muuta paremaks. Tegelikult on skautidel olemas üheteistkümnes kirjutamata seadus: "11. Skaut pole loll." Skautluse mitmedimensionaalne lähenemine aitab liikmetel arendada oma oskusi ning isegi võimet unistada!

Allikas: http://www.scout.org/en/content/download/7576/68523/file/REP_WOSM_en.pdf

Kasutaja
Parool

Unustasin parooli
Juhuslik pilt galeriist