Ökoskautide kodulehekülje banner Eesti keeles In English

Artiklid meist ja meie tegemistest

AKEN, 08. nov 2009, Aire Nurm

Noored said kokku puid istutades

Oktoobri lõpus toimunud puudeistutamise talgutele Tallinnas Lasnamäel tuli kokku suur hulk nii eesti kui vene noori. „Minu Eesti” korraldatud talgud tõid kokku üle 500 inimese. Töid juhendasid ökoskaudid eesotsas Deivis Treieriga.

Ökoskautide eesmärk on loodust sügavamalt tundma õppida. Just tänu keskkonnateadlikkusele paluti nad talgutele appi grupijuhtide tegevust koordineerima. Kuna üritusel osales inimesi oodatust oluliselt rohkem ning kaetav maa-ala oli suur, mängis grupijuhtide töö väga olulist rolli.

Deivise sõnul paisus tema juhitav grupp 50liikmeliseks. „Minu grupiga ühinesid kohe Lasnamäe kohaliku skaudiüksuse noored, kes kõnelevad peamiselt vene keelt. Tulid ka nende vanemad, nii tekkiski meil vahva mitmest rahvusest koosnev punt,” sõnas ta.
Deivise sõnul on ta ise palju ringi reisinud ja õppinud edukalt toime tulema situatsioonides, kus tekib keelebarjäär. „Kui grupis on juba mõnigi kakskeelne noor, saab kõigile vajaliku mõlemas keeles selgeks teha,” toob ta näiteks ühe lahenduse.

Seekordsetel puudeistutamise talgutel olid kõik viidad ja märgid mõlemas keeles ning ka eelinfot ürituse kohta jagati just Lasnamäe elanike seas nende keeles. Deivise sõnul on see oluline, et infomaterjalid oleks alati kakskeelsed. „Me võime küll olla nõudlikud ja põhimõtteliselt teha kõik eesti keeles, aga vene noortele tuleb aega anda keele õppimiseks, keelt ei omanda keegi kohe,” nentis ta. Skautide liikumisega ühinevad noored tihti juba 7–8aastaselt ja nii noored veel koolis eesti keelt ei õpi.
Ökoskaudid usuvad, et looduse õpetamise kaudu saab noori linnast välja viia, neid harida ja palju tolerantsemaks muuta. „Usun, et kõige paremaks oma maa patrioodiks saab just Eesti rikkalikku loodust rohkem tundma õppides,” usub Deivis.

Talgutel oli grupijuhte valides üks põhimõte: et võimalikult palju juhendajaid oleks noorte endi seast. „Noored loodushuvilised juhendasid vanemaid inimesi ning lapsevanemad olid väga uhked,” lausub Deivis. „See on noortele suur motivatsioon.” Ürituse õnnestumise peamiseks teguriks peab Deivis asjaolu, et eesmärk oli oma koduõu rohelisemaks muuta, mitte rahvast integreerida. „Loomulikud tegevused on head, sel korral oli tegu mõnusa väljaelamise aktsiooniga. Selle asemel et igavusest rüüstama minna, tulen ja rassin parem värskes õhus tööd teha,” lausub Deivis lõpetuseks.

pdf Vaata artiklit Adober Reader PDF-failina

Kasutaja
Parool

Unustasin parooli
Juhuslik pilt galeriist