Jääl ettevaatust!

Paljudel inimestel on kiusatus minna ilusa talvise ilmaga jääle liugu laskma. Aga ettevaatust! Eriti nõrk on jää hiliskevadel ja -sügisel. Ara mine jääle kunagi ilma jäänugade või -keppideta ega üksinda. Võta kaasa vähemalt üks köis. See kõik kehtib ka jääl suusatajatele ja uisutajatele. Kõndige või sõitke nii, et teie vahel oleks küllaldane vahemaa, et vähendada survet jääle.

Voolav vesi võib tahke jää kiiresti muuta salakavalaks lõksuks. Hoiduge järve suubuvate jõgede suudmetest, kitsastest väinadest ja madalikest. Tähelepanelik tuleb olla ka ojade a jõgede ületamisel. Kuna vesi on tsirkulatsioonis ja külm vesi surub sooja vee üles, siis sulatab soe vesi jääd!
Pragu ja jäärada jää sees võivad olla samuti ohtlikud kõksud, mis ähvardavad jääl olijaid. (Joonisel on näidatud ohtlikud kohad, mida tuleks vältida.)

Varustus, mis peab olema alati kaasa kui liigud jääl:

  • teravad jääküünised käte lähedal;
  • köis või nöör, saadaval selja taga;
  • varuriietus veekindlas pakendis.

Kui arvad, et jää kannab, võta ikkagi jääküünised kaasa. Nad ei tohi olla kunagi seljakotis või kõdus käpi aare peal. Kanna jääküüniseid käes ja ühenda nad nööriga, mis on veetud kukla tagant sinu jope või pusa alt läbi. Küüniste kandmine ei ole kõige mugavamad, eriti kui oled pidevas tegutsemises. Selleks on eriti hea need kinnitada jope külge. Saadaval on ka spetsiaalsed vestid, kus küünised on õmmeldud varrukate külge.
Ka nöörist või köiest on palju käsu, kui sina või keegi teine on vette kukkunud. Nööri käsutades võid kergesti veest välja saada, kui viskad teise otsa päästjale. Aga pea silmas, et iga liigutus külmas vees peab olema rahulik, muidu võid kergelt vajuda vee alla ja lihtsalt uppuda. Ka varuriietus veekindlas pakendis on teretulnud abivahend, mis päästab võimalikest ebameeldivustest.

JÄÄKEPP
Jääkepiga saad kontrollida jää tugevust. Jääkepi asemel võib käsutada ka suusakeppi. Tahkel jääl piisab tugevast löögist kepiga umbes meetri kaugusel sinu jalgadest, et kindlaks teha jää kandmisvõime. Kui august vett välja ei imbu, siis tõenäoliselt jää kannab. Kui kepp läbib jää, siis mine tagasi ja otsi parem tee. Jääkepi saad ulatada ka uppujale.
Kui olete sunnitud siiski minema grupiga ohtlikule jääle, on ainuõige käia üksteise järel, jättes üksteise vahele ca 10 m, kusjuures teie vahel peaks olema üks pikk köis.

KUIDAS ENNAST PÄÄSTA
Kui kukud läbi jää, tee nii:

  • jää rahulikuks, alajahtumine algab umbes 15 min pärast;
  • karju appi (ehk on ümbruskonnas inimesi ja sind kuuldakse);
  • pööra ennast tuleku suunda (seal on jää tugevam);
  • purusta nõrk jää enda ümbert;
  • löö jääküünised nii kaugele kui sa ulatad (äärmisel juhul
    sobivad ka võtmed);
  • tõmba keha ülemine osa jää peale;
  • rulli ennast kõvale jääle;
  • rooma edasi, kuni jõuad kindlale pinnasele ja tõuse alles
    siis;
  • kiirusta sooja kohta - liiguta ennast;
  • märgadest riietest vabane alles sooja jõudes.

Kui sul pole jääküüniseid, viska märg riideese nii kaugele kui võimalik. Külma ilmaga see jäätub kiiresti ja võib kasulik olla. Teine võimalus väljapääsemiseks on pöörata end selili. Pane käed nii kaugele kui ulatud ja toetu jalgadega jääaugu vastaspoolsele servale. Hädasolijale appi rutates püüa leida kiiresti mingi abivahend nt. toru, suusk, suusakepp jne. Rooma augule lähemale ja ulata uppujale ese. Tõmbu tasakesi tagasi ja kui jää sind kindlalt kannab, võid uppujat välja tõmbama hakata. Aga pea meeles, ara kunagi anna oma kätt uppujale. Sa pead suutma end vabastada uppuja haardest, kui ta satub paanikasse. On oht, et ta tõmbab ka sinu auku. Tirimisel käsuta noa või jääküünise abi, et oleks parem jääse haakuda.

Pole midagi printida

Prinditud leheküljelt: http://www.oko.skaut.ee