Ökoskautide kodulehekülje banner Eesti keeles In English
 

Meenutused meist

Mõningaid mälestusi, meenutusi, matkaaruandeid ja laagrimuljeid, kirjutatud meie skautide poolt erinevatel aegadel.

Hõimuslid

Andres Jakovlev, August 2001

Sellel aastal oli Eesti skautidele ja gaididele kindlasti suursündmuseks suurlaager "Hõimusild", mis toimus 14. - 22. juulil 2001 Tagametsas ja kus osales üle tuhande skaudi ja gaidi.
Saabudes jaotati kõik laagrilised all-laagritesse, mis kandsid vanade hõimurahvaste nimesid (Ökoskaudid olid Mari-El'i all-laagris) ja algaski endi sisseseadmine, laagripaiga ülesehitamine (kuigi suuremad ehitised olid juba varem püstitatud) ja laagripaigaga tutvumine. Esimese päeva lõpetas lõpulõke, kus võtsid sõna laagrijuhid, lauldi ja mängiti.
Järgmine päev algas suurlaagri piduliku avamisega. Orkestri saatel marssisid lipuväljakule kõik all-laagrid. Sellele järgnes ESÜ peaskaut Kristjan Pommi avakõne ja osavõtjamaade lippude heiskamine. Lipud heisatud, oli järg tervituskõnede käes ja peale seda tutvustas staap oma liikmeid, lauldi laagrilaulu ja vaadati Soome üksuste tantsu. Pärastlõunal peeti maha võistlus JOMM (Jõud-Osavus-Mõistus-Meisterlikkus). Seal said skaudid-gaidid oma oskusi erinevates tegevuspunktides proovile panna, nagu näiteks lõuatõmbamine, vett täis õhupalli särgi sisse püüdmine jne.
Järgmisel päeval töötasid päev läbi tegevuspunktid, kus sai oma kätega erinevaid asju, näiteks küüslauguleivakesi või küünlaid, valmistada, aga ka kanuuga sõita või lassoheitmist harjutada. Öörahu "segas" aga öömäng "Pruudirööv". Mängu algus läks ilusti, jagati kätte vihjed pruudi asukoha kohta, aga mängu lõpu rikkus ära paduvihm, mispeale kõik viimase vihje järgi jahilossi tormasid ja avastasid, et pruut oli hoopis meessoost!!!
Neljandaks päevaks oli Hõimurände- ehk matkapäev. Kuigi algul pidi matk kahepäevane tulema, rikkus suur tormioht plaanid ja matk lühendati ühepäevaseks. Ökoskautide leeris oli matka algul matkajate meeleolu rõõmus, päike paistis ja ilm oli ilus. Kuid raskusi tekkis juba esimese tegevuspunkti leidmisel (ja mitte ainult ökokatel, vaid ka teistel matkajatel). Siiski olime meie esimesed, kes järgmise punkti üles leidsid ja sealt edasi ei olnud enam mingeid raskusi. Matka keskel oli söögipaus ja peale seda läks matk täie hooga edasi. Siiski hakkas meid matka lõpu eel nälg näpistama, kuid järgmiseks tegevuspunktiks oli kepileiva valmistamine ja seal sai ka suurem nälg kustutatud. Natuke enne matka lõppu hakkas vihma sadama ja laagrisse
tagasi jõudes olid kõik matkalised läbimärjad, kuid õnnelikud. Aga peale värskendavat suplust oli väsimus kadunud ja nii läksimegi ramborajale, kust tagasi tulles olime me üleni mudased nagu Vietnami sõdurid (kuigi rada oleks saanud ka puhtalt läbida, aga nii oli lõbusam) ja meil tuli veel kord ujumas käia. Oli veel võimalus käia lebopunktides, kus sai lasta enda pead pesta, niisama lesida või muusikat kuulata. Õhtupoolikul oli sõprusmäng, kus osalesid kuueliikmelised võistkonnad, ühes võitkonnas igast all-laagrist kaks liiget. Täitma pidi väga lihtsaid ülesandeid, millega suurema vaevata ka hakkama saadi. Kõik sõprusmängul osalenud said mälestuseks sõprusmängude embleemi. Õhtused sõpruskohtumised rikkus ära tornaadoohu tõttu antud evakueerumiskäsk ja nii veedetigi järgnev öö Kabala koolimajas, spordikeskuses ja Tõrvaaugu metskonna majades. Kuid skautide meeleolu see siiski ei rikkunud.
Järgmisel hommikul Kabalas ärgates jätkus laagritegevus, võidi käia tegevuspunktides, mängida spordimänge (nagu võrkpall, jalgpall jne.) või osaleda viktoriinis. Samal õhtul mindi siiski tagasi laagripaika ja laagrielu jätkus oma tavapärast rada mööda. Tegevusest veel niipalju, et õhtul oli lõkkeõhtu, mis oli oma ülesehituselt väga sarnane avalõkkele, kuid kõned puudusid ja lauldi kõvasti rohkem kui avalõkkel ja metsakirik, kus kõik soovijad said jumalateenistusel käia.
Kuuenda päeva hommikul jagati igale laagrilisele 9 lotti - laagriraha. Selle eest sai laadal kaupu või teenuseid osta. Maagu müüs oma räppimist ja Ande näitas 1 loti eest kaarditrikki. Laadal esines ka tõeline mustkunstnik - Erich Udras. Laada lõpus toimus nn. orjaturg, kus laagrilised said oma all-laagritesse staabi liikmeid tööle osta. Samal päeval oli ka Kriimsilma trall ja Halli hundi jooks. Kriimsilma tralli võitsid meie hundud Margo Oksa juhtimisel , Halli hundi jooksus me nii edukad ei olnud. Kuigi võistluse algus läks väga ilusti, anti meile viimaste punktide eel valeinfot ja see tingis paaritunnise aja kaotuse, kuigi algul olime me 100% õigel teel. Nii et kunagi ei tasu usaldada kedagi peale iseenda! Peeti veel viimased spordivõistlused, kus osalesid ka staabi liikmed. Õhtule pani punkti öölaulupidu, kus suurelt ekraanilt näidati '88-nda aasta laulupidu, millele kõik kaasa laulsid.
Viimane tegevuspäev oli eriti tegevuserohke. Päev läbi töötasid erinevad tegevuspunktid. Samuti oli see päev ka külastuspäevaks. Esimeseks suursündmuseks sellel päeval oli Legomaja juures erinevate võistluste võitjate autasustamine. Peale söögipausi jätkati metsavendade punkri avamise ja Balti keti moodustamisega. Balti ketis seisnute meeleolu oli rõõmus, kuigi ilm oli palav. Õhtupoolikul oli lõputseremoonia, autasustati staabi liikmeid, lauldi ja peeti kõnesid. Kuid see ei lõpetanud veel laagrit, jäi veel disko, mis kestis hommikuni.
Ja oligi laager läbi. Viimane päev kulus laagriehitiste mahavõtmiseks, telkide ja asjade kokkupakkimiseks ning koju minemiseks.

 
Kasutaja
Parool

Unustasin parooli
Juhuslik pilt galeriist